A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz
Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.
1. Nincs meg a megfelelő hőfok
Már az elején elronthatunk mindent, ha nem hagyjuk bemelegedni a sütőt, és kapkodva tesszük rá a hideg felületre az ételt. A hús ilyenkor kívül ropogós, de belül nyers marad, ezért érdemes szénnel való sütés esetén legalább 20 percet várni a megfelelő hőfok eléréséhez.
Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!
Követem!2. Beolajozod a grillrácsot
Ne! A lecsöpögő olaj könnyen lángra kap, és túlzottan megpörköli az ételeket, ezért mindig közvetlenül az alapanyagra kenjük fel. Érthető, hogy szükség van valamire, ami által nem ragad a rácsra a hús, de ez esetben inkább használjunk zsírt!
3. Átesik a rácson az étel
Mindig számolj vele, hogy a hőkezelés hatására az ételek alakja megváltozik, és a lecsökkent térfogat miatt könnyen válik a lángok martalékává.
4. Túl sok a láng
A lobogó tűz látványa megnyugtató, az viszont már nem, ha szénné ég az étel. Alapszabály, hogy parázson sütünk, azonban vannak fogások, amiket közvetlen lángon készítünk el, ezeknek a sütési ideje lehetőleg ne haladja meg a 20 percet.
5. Sietsz a szósszal
Amennyiben nem a pácolást választottuk, hanem a sütés közben szeretnénk ízesíteni az ételt, érdemes megvárni az elkészülés előtti pillanatokat. A barbecue szósz a cukortartalma miatt csúnyán ráéghet az ételre, ha túl korán kenjük fel a húsra.
6. Szobahőmérsékletű húst teszel a rácsra
Ne csináld. Csirkénél még hagyján, de egy steaknél sokat számít, hogy hidegen rakd a grillre! Sokkal jobban tudod ezáltal majd szabályozni a hőmérsékletét, mert nem fog pillanatok alatt túlsülni.
7. Egyfolytában forgatod az ételt!
A tűzön grillezésnél a leggyakoribb hiba, ha túlzásba viszed az ételek mozgatását. Egy vékonyabb szelet húst vagy zöldséget elég a sütés felénél átfordítani, így az íze és az állaga is jobb marad.
8. Ráragad a hús a hurkapálcára
Saslik esetén különösen dühítő, de szerencsére erre is van megoldás. Az egyik természetesen, ha fém pálcával dolgozunk, de ha a hagyományos módszer áll a rendelkezésünkre, érdemes pár óráig vízben áztatni a hurkapálcákat.
9. Felvágod a húst sütés közben
Természetes, hogy látni akarjuk hol tartunk a sütéssel, de ezzel a lépéssel csak kiszárítjuk a húst a vágás mentén, valamint nem is kapunk pontosan képet az eredményről, mert a pihentetés folyamatát kihagytuk. A tökéletes steak elkészítéséhez mindenképp érdemes beruházni egy pár ezer forintos maghőmérőre.
10. Nem hagyod pihenni a húst
Elesni a célegyenesben a legrosszabb. Bármennyire éhes a társaság, bármennyire is szeretnél már tálalni, mindenképp várj sütés után legalább 15 percet, mert a grillezés esszenciája veszik el, ha rácsról való levétel után már tálalni akarsz. Az ételek szaftosságának, textúrájának is jót tesz egy kis türelem.
Nem is egy, rögtön három Omegát villantott Barry Keoghan a Met-gálán
Az ír színész mindkét csuklójára, de még mellényzsebébe is jutott egy különleges darab. Azért a többiek sem spóroltak.
Az 1.9 TDI tényleg örök: egymilliót futott a magyar oktatóautó
A most 82 éves Marika néni még 2007-ben vette a Volkswagen Jettát, amely ma is pöccre indul.
Ezek a világ legértékesebb vállalatai
Néhány cég esetén olyan pénzekről van szó, ami emberi mércével felfoghatatlan.
Egyre nagyobb az átlagos péniszméret – de nem biztos, hogy ez jó
A kutatók 1942 és 2021 közötti adatokat vetettek össze, mintegy 56 ezer férfi jellemzőit elemezték.
Tom Stoltman lett a világ legerősebb embere
Immár harmadszor nyerte meg a viadalt, és minden esélye megvan, hogy beérje a csúcstartót.
A nézők döntöttek: ennek a sorozatnak a legjobb a főcímzenéje
Klasszikus, modern és animációs kategóriában ment a verseny, aztán jött a szuperdöntő.