A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz

A 10 leggyakoribb hiba, amit grillezésnél elkövethetsz
Forrás: Victoria Shes / Unsplash

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Itt a tavasz, ezzel elérkezett a kerti grillpartik időszaka, úgyhogy érdemes figyelni, mert a legapróbb hiba is tönkreteheti a legfinomabb ételeket.

1. Nincs meg a megfelelő hőfok

Már az elején elronthatunk mindent, ha nem hagyjuk bemelegedni a sütőt, és kapkodva tesszük rá a hideg felületre az ételt. A hús ilyenkor kívül ropogós, de belül nyers marad, ezért érdemes szénnel való sütés esetén legalább 20 percet várni a megfelelő hőfok eléréséhez.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

2. Beolajozod a grillrácsot

Ne! A lecsöpögő olaj könnyen lángra kap, és túlzottan megpörköli az ételeket, ezért mindig közvetlenül az alapanyagra kenjük fel. Érthető, hogy szükség van valamire, ami által nem ragad a rácsra a hús, de ez esetben inkább használjunk zsírt!

3. Átesik a rácson az étel

Mindig számolj vele, hogy a hőkezelés hatására az ételek alakja megváltozik, és a lecsökkent térfogat miatt könnyen válik a lángok martalékává.

Kép
forrás: Paul Hermann / Unsplash

4. Túl sok a láng

A lobogó tűz látványa megnyugtató, az viszont már nem, ha szénné ég az étel. Alapszabály, hogy parázson sütünk, azonban vannak fogások, amiket közvetlen lángon készítünk el, ezeknek a sütési ideje lehetőleg ne haladja meg a 20 percet.

5. Sietsz a szósszal

Amennyiben nem a pácolást választottuk, hanem a sütés közben szeretnénk ízesíteni az ételt, érdemes megvárni az elkészülés előtti pillanatokat. A barbecue szósz a cukortartalma miatt csúnyán ráéghet az ételre, ha túl korán kenjük fel a húsra.

6. Szobahőmérsékletű húst teszel a rácsra

Ne csináld. Csirkénél még hagyján, de egy steaknél sokat számít, hogy hidegen rakd a grillre! Sokkal jobban tudod ezáltal majd szabályozni a hőmérsékletét, mert nem fog pillanatok alatt túlsülni.

Kép
forrás: Marek Mucha / Unsplash

7. Egyfolytában forgatod az ételt!

A tűzön grillezésnél a leggyakoribb hiba, ha túlzásba viszed az ételek mozgatását. Egy vékonyabb szelet húst vagy zöldséget elég a sütés felénél átfordítani, így az íze és az állaga is jobb marad.

8. Ráragad a hús a hurkapálcára

Saslik esetén különösen dühítő, de szerencsére erre is van megoldás. Az egyik természetesen, ha fém pálcával dolgozunk, de ha a hagyományos módszer áll a rendelkezésünkre, érdemes pár óráig vízben áztatni a hurkapálcákat.

9. Felvágod a húst sütés közben

Természetes, hogy látni akarjuk hol tartunk a sütéssel, de ezzel a lépéssel csak kiszárítjuk a húst a vágás mentén, valamint nem is kapunk pontosan képet az eredményről, mert a pihentetés folyamatát kihagytuk. A tökéletes steak elkészítéséhez mindenképp érdemes beruházni egy pár ezer forintos maghőmérőre.

10. Nem hagyod pihenni a húst

Elesni a célegyenesben a legrosszabb. Bármennyire éhes a társaság, bármennyire is szeretnél már tálalni, mindenképp várj sütés után legalább 15 percet, mert a grillezés esszenciája veszik el, ha rácsról való levétel után már tálalni akarsz. Az ételek szaftosságának, textúrájának is jót tesz egy kis türelem.

Videók

Kép
Stílus

Nem is egy, rögtön három Omegát villantott Barry Keoghan a Met-gálán

Az ír színész mindkét csuklójára, de még mellényzsebébe is jutott egy különleges darab. Azért a többiek sem spóroltak.

Kép
Jármű

Az 1.9 TDI tényleg örök: egymilliót futott a magyar oktatóautó

A most 82 éves Marika néni még 2007-ben vette a Volkswagen Jettát, amely ma is pöccre indul.

Kép
Tech

Ezek a világ legértékesebb vállalatai

Néhány cég esetén olyan pénzekről van szó, ami emberi mércével felfoghatatlan.

Kép
Életmód

Egyre nagyobb az átlagos péniszméret – de nem biztos, hogy ez jó

A kutatók 1942 és 2021 közötti adatokat vetettek össze, mintegy 56 ezer férfi jellemzőit elemezték.

Kép
Szórakozás

Tom Stoltman lett a világ legerősebb embere

Immár harmadszor nyerte meg a viadalt, és minden esélye megvan, hogy beérje a csúcstartót.

Kép
Szórakozás

A nézők döntöttek: ennek a sorozatnak a legjobb a főcímzenéje

Klasszikus, modern és animációs kategóriában ment a verseny, aztán jött a szuperdöntő.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!