Ilyen töketlenkedés még nem volt a focitörténelemben

Magyar-bolgár tavasszal
Forrás: Robert Szaniszlo / NurPhoto / Getty Images

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtező nagyon fontos a magyar válogatottnak, de az a felfordulás, ami megelőzte a helyszín kapcsán, példátlan.

A magyar labdarúgó-válogatott úgy vezeti Európa-bajnoki selejtezőcsoportját, hogy egy meccsel kevesebbet játszott a második helyen álló szerbeknél. Az utolsó két meccsen összesen egy megszerzett pont már bebiztosítaná az egyenes ági kijutást, ráadásul a következő ellenfél a mostanság nem a legszebb napjait élő Bulgária. Noha Marco Rossinak több kulcsemberét is sérülés miatt kell nélkülöznie, azért így is a mieink az esélyesek. Ám alig több mint 48 órával a kezdés előtt még az sem volt biztos, hogy lesz egyáltalán mérkőzés. Az meg, hogy hol, végképp rejtély volt.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Káosz, időrendbe szedve

A bolgár–magyart eredetileg Szófiában rendezték volna meg, november 16-án este 20 óra 45 perces kezdéssel. Csakhogy a szurkolók tüntetésre készültek: a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFSZ) igen a bögyükben van, a teljes vezérkar lemondását követelték volna, élen az elnökkel, az egykori kiváló kapus Boriszlav Mihajlovval. A jelenlegi testületet okolják ugyanis a bolgár futball sikertelenségéért. Az atrocitásoktól tartva a szövetség úgy döntött, Plovdivba teszi át a meccset, a kezdést este hatra hozza előre, sőt zárt kapussá nyilvánítja a találkozót, vagyis saját hatáskörben utasítja ki a hazai drukkereket is a stadionból.

Rég volt ilyen jó a magyar válogatott. Itt olvashatsz erről bővebben:

Igen ám, de a plovdivi aréna átépítés alatt áll, és bár bajnokikat még nemrég is játszottak benne, a DZZD College építőipari cég állásfoglalása szerint ebben az időszakban nem javasolt meccset rendezni a Hriszto Botev Stadionban. Innentől indult az egymásra mutogatás a városvezetés, a szövetség és a kivitelező között, a polgármester azt mondta, hogy legyen meccs, a BFSZ kikötötte, hogy vagy Plovdivban lesz, vagy sehol, az építkezésen dolgozó vállalat vezetője fenyegetésről beszélt.A szappanopera plovdivi felvonásai után bejött a képbe egy új helyszín, Kardzsali városának Ardali Arénája. Bár itt a polgármester nagyon szívesen látná a válogatottat, sőt nézőket is beengedne (ami amúgy abszurd, hiszen pont a magyar szurkolók járnának pórul, aligha tudnák ennyi idő alatt megszervezni a kijutást), egyáltalán nem biztos, hogy az UEFA előírásainak megfelelne a stadion. Ugyanis eleve túl messze van a nemzetközi repülőterektől, az itteni hotelek is elmaradnak a selejtezőkön megszokott színvonaltól, ráadásul jó eséllyel nem is szerepel az Arda Aréna azon stadionok között, amelyeket előzetesen leadtak az európai szövetségnek. Ettől persze még engedélyezhetik a rendkívüli helyzetre tekintettel. De: a szövetség hivatalosan nem kereste meg Kardzsali polgármesterét.

Jól jellemzi a helyzetet, hogy hatalmas adag iróniával bejelentkezett a rendezésért Dolna Gradeshnitsa falucska, mondván, ennek a bolgár válogatottnak a színvonalához tökéletesen passzol az ő pályájuk.

Mit lép a magyar szövetség?

A Magyar Labdarúgó-szövetség szóvivője, Sipos Jenő egyértelművé tette: az MLSZ-hez hivatalosan semmilyen más információ nem érkezett, ezért arra készülnek, hogy Plovdivban kezdenek csütörtök este hatkor. Ha meglesz a végleges döntés, azt követik. És ez így teljesen rendben is van, nem mi vagyunk a házigazdák, nekünk itt nem kell ugrálni, azzal esetleges szankciókat magunkra húzni. Türelemmel kell várni a fejleményeket.

Tavaszi magyar-bolgár
forrás: Grzegorz Wajda / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Tavasszal, idehaza 3-0-ra nyertünk, Vécsei, Szoboszlai és Ádám voltak a gólszerzők

Szoboszlai Dominik arra figyelmeztetett, hogy a felkészülés érdekében nem is szabad a játékosoknak ezeket a híreket követni. A lehető legjobban kell edzeni, aztán ha lesz meccs, ott kiharcolni az Eb-részvételt. Azért hozzátette, legutóbb az U12-es bajnokságban tapasztalt olyat, hogy vasárnap még nem tudta, csütörtökön játszik-e a csapata. A többi futballista, aki megszólalt, egyöntetűen úgy vélekedett, jobb lenne a pályán mutatott teljesítménnyel kivívni az Európa-bajnoki szereplést.

Miért töketlenkedik az UEFA?

Noha olyan szabályról nem nagyon tudni, ami hasonló esetekre vonatkozna, azért nehéz elképzelni, hogy az európai szövetségnek ne lenne megfelelő protokollja. Szinte biztos vagyok benne, hogy amennyiben Magyarország helyett Németország vagy Anglia lenne a másik fél, már réges-régen felszólították volna Bulgáriát, hogy vagy döntsenek, vagy mondjanak le a pályaválasztás jogáról. Esetleg bevontak volna semleges helyszínt, de arra most már kevés lenne az idő. Sőt, végső esetben a mérkőzés törlésével, papíron 3–0-s magyar győzelemmel is letudhatták volna a sztorit, azaz meccs nélkül vált volna biztossá az Eb-szereplésünk.

Sallai Roland
forrás: Grzegorz Wajda / SOPA Images / LightRocket / Getty Images
Sallai Roland sajnos hiányozni fog sérülése miatt

Hogy az UEFA illetékesei miért nem folytak bele láthatóan az ügybe, az nagy kérdés, itt azért illett volna határozott fellépéssel helyre tenni a dolgokat, és úgy rendezni a helyzetet, hogy ne mérgesedjen el ennyire, és ne az utolsó pillanatban kelljen azon töprengeni, hova kell utazni. Ettől persze utólag még szabhatnak ki valamilyen büntetést.

Mert a baj nem kicsi

A magyar csapat számára kimondottan fontos ez a találkozó, hiszen az Eb-részvétel múlik rajta. Márpedig ezen a szinten nem úgy működik, mint nálunk a grundon, hogy megérkeztem bringával, a melegítő alatt volt a szerelés, csak le kellett kapni, és máris mehetett a meccs. Ha foglalt volt a pálya, átsétáltunk a másikra. Itt azért megvan a rendje, hogy a vendégcsapat mikor érkezik, mikor és mennyit tud edzeni a helyszínen, és egyáltalán hol száll meg, mennyire tudja kipihenni magát.

Vaszil Levszki Nemzeti Stadion
forrás: Claudio Villa / Getty Images
Vaszil Levszki Nemzeti Stadion - ez lett volna az eredeti helyszín, és végül valóban itt játsszák a meccset

A mieink ebből a szempontból piszok nehéz helyzetben vannak, részben a bizonytalanság, részben a megszokott ütemterv felborulása miatt, és akkor még a sérültek pótlásáról nem is beszéltünk – utóbbi nyilván akkor is megoldandó feladat lett volna, ha a Bolgár Nemzeti Cirkusz, bocsánat, Labdarúgó-szövetség nem készül bohózattal. Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy 2023-ban ilyesmi megtörténhet Európában. Ja, és a szurkolók: a magyar ultrák és drukkerek mindenhova elkísérik a nemzeti tizenegyet, ahova csak lehet, és még akkor is fergetegesen buzdítják a csapatot, ha maroknyian vannak. Így most ők is elesnek a lehetőségtől, hogy ott legyenek, adott esetben megünnepelhessék a kijutást.

A fejetlenség soha nem érhet véget

Mire idáig elértem az írásban, te meg az olvasásban, három újabb fordulat következett be az ügyben. A Nemzeti Sport és a szerb Sportal egybehangzó értesülései szerint (...dobpergés…) a Bulgária–Magyarország selejtezőt megrendezik, méghozzá az eredeti helyszínen, Szófiában, de nem 20:45-től, hanem 18:00-tól. A zárt kapu valószínűleg marad. Mondjuk, most már nem ártana meghozni a végleges döntést, mert lassan ott tartunk, hogy a mieinknek el kell indulni, jó lenne, ha szólnának nekik, hova menjenek.

Az UEFA a hírek szerint hamarosan hivatalos közleményt ad ki, de én már nem is bánom, csak tömjük ki őket minél jobban, az a biztos.

Frissítés: Végül valóban ez lett a végleges, hivatalos döntés, magyar idő szerint 18 órakor Szófiában lép pályára Marco Rossi csapata Bulgária ellen. Erről az MLSZ is adott ki közleményt, amelyben hangot is adott az elmúlt napok történéseivel kapcsolatos kritikának, komolytalannak és sportszerűtlennek nevezve a körülményeket. Ezt most változtatás nélkül közöljük:

„Az UEFA ma délelőtt arról tájékoztatta a magyar szövetséget, hogy a bolgár szövetség kérésére Szófiában, zárt kapuk mellett rendezik meg a csütörtöki Európa-bajnoki selejtező mérkőzést. A találkozó magyar idő szerint 18 órakor kezdődik.

A magyar válogatott számára kiemelten fontos bolgár mérkőzés előzményei a nemzetközi labdarúgásban példátlan helyzetet eredményeztek. Az UEFA a bolgár szövetség kérésére először a múlt héten, másodszor a mai napon megváltoztatta a mérkőzés helyszínét, és zárt kapus mérkőzés megtartását rendelte el. Fontos hangsúlyozni, hogy a szabályok szerint az UEFA-nak rendkívüli helyzetben, például biztonsági kockázat esetén joga van ilyen döntésre, a vendég szövetségnek pedig nincs vétójoga az ilyen döntéssel szemben. Fentiek ismeretében a magyar szövetség a múlt héten igyekezett sportszerűen eljárni, és bár – elsősorban a magyar válogatott szurkolói miatt – nem értett egyet a késői helyszínváltással és különösen a zárt kapus megoldással, a döntést kényszerűen elfogadta, és a nyilvánosság előtt nem kommentálta a történéseket.

Most azonban, hogy pár nappal a mérkőzés előtt teljes káosz alakult ki a helyszínnel kapcsolatban, már egyértelműen ki kell mondani: amit a rendező szövetség művelt az elmúlt hetekben, példátlan, teljes mértékben indokolatlan és súlyosan sportszerűtlen. Még egy családi nyaralást sem lehet így megszervezni, nemhogy egy komoly téttel bíró, emberek sokaságát érintő és milliókat érdeklő nemzetközi labdarúgó-mérkőzést. A bolgár szövetség lehetetlen helyzetbe hozta az UEFA-t és a magyar szövetséget is: kihasználva, hogy mindkét szervezet a sportszerűséget tartja szem előtt, és minden esetben arra törekszik, hogy a pályán dőljön el a továbbjutás kérdése.

A szabályok alapján a helyzet egyértelmű: ha a magyar válogatott nem utazna el a most kijelölt helyszínre, játék nélkül veszítené el a mérkőzést, ami nyilvánvalóan vállalhatatlan opció minden labdarúgást szerető magyar ember számára. Ezért az MLSZ alkalmazkodik a döntéshez, a magyar csapat holnap elindul Szófiába, és csütörtökön pályára lépve a szurkolók távolból is érezhető támogatása mellett mindent megtesz azért, hogy kiharcolja az Európa-bajnokságra való kijutást.”

Források: Nemzeti Sport, Sportal, Magyar Labdarúgó-szövetség

Videók

Promóció

Szebb mosoly, 150 ezer forinttal kevesebbért

Kép
Stílus

Időtálló és könnyen variálható! Ryan Gosling inge még most is tuti választás lehet

Ryan Gosling inge még bőven belefér ebbe a hőfokok között csapongó időszakba.

Kép
Jármű

Bitang különkiadással búcsúzik az Alfa ikerturbós V6-osa

A Giuliából és a Stelvióból is elkészült a Quadrifoglio Super Sport, de egyikből sem gyártanak túl sokat.

Kép
Életmód

Fokozzák a korai halálozás rizikóját az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Harminc éven át vizsgálták a pácienseket, de nem mindegyik feldolgozott élelmiszer bizonyult egyformán veszélyesnek.

Kép
Szórakozás

Jeremy Clarkson lett a legvonzóbb brit férfi – újra

Elég meglepő eredmény született, a 64 éves műsorvezető zsinórban másodszor végzett az élen.

Kép
Stílus

A Jacob & Co. bokszolós órájától eldobod az agyad

A csöppet sem visszafogott, erősen limitált szériás karórával Tyson Fury és Olekszandr Uszik meccsére hangolnak.

Kép
Életmód

Ezek a helyek Európa rejtett gyöngyszemei – magyar is van köztük

Nemcsak a legismertebb és legfelkapottabb helyszínek nyújthatnak nagyszerű kikapcsolódási lehetőséget.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!