Ez a 3 tényező fokozza a demencia kockázatát

Az agy makettje
Forrás: Robina Weermeijer / Unsplash

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Sajnos a szellemi leépülést számos hatás előidézheti vagy súlyosbíthatja, de néhány dolgot tehetünk ellene.

A demencia szó nem egy konkrét betegséget takar, hanem inkább egy jelenséget, aminek számos kiváltó oka lehet. Szellemi leépülésről van szó, amelynek tünetei közt előfordulhat számos egyéb mellett feledékenység, memóriazavar, tájékozódási problémák, beszédzavar, személyiségváltozás, valamint az ítélőképesség leromlása. A háttérben állhatnak különféle betegségek, de a genetika, valamint az életmód is hozzájárulhat a kialakulásához. Vannak esetek, amikor a folyamat részben visszafordítható, sokszor viszont sajnos nem.

Ami az életmódot illeti, a kockázatot az alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, a dohányzás, valamint a túlzott gyógyszerszedés is növelheti. Ha a káros szenvedélyektől megszabadulunk, máris tettünk valamit a megelőzés érdekében. Vannak azonban olyan tényezők, amelyekre talán nem is gondolnánk, a neurológusok azonban rávilágítanak a lehetséges összefüggésre.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Nem mozogsz eleget

A testmozgás segít az agyműködés serkentésében, általánosságban is jó hatással van a szervezetünkre. Ezen túl viszont hozzájárul az elhízás, a magas vérnyomás, valamint a cukorbetegség kialakulásához – márpedig ezek mind emelik a demencia rizikóját. Már heti 150 perc mozgással is sokat javítunk a helyzeten, ez lehet séta, futás, kerékpározás, jóga vagy bármi más.

Nem elegendő a szociális interakció

Ez részben azért is fontos, mert beszélgetés közben számos inger ér minket. Másrészt pedig azért is, mert ha nem megfelelőek az emberi kapcsolataink, magányosnak érezhetjük magunkat, ami depresszióhoz, alkoholfogyasztáshoz, alvászavarokhoz vezethet, ezek pedig hozzájárulnak a demencia kialakulásához. Kutatások azt is mutatják, hogy az erős társas kapcsolatok meghosszabbítják az életet. Ha úgy érezzük, vannak hiányosságaink, a szakemberek szerint érdemes kezdésnek megnevezni fejben öt olyan személyt, aki a legközelebb áll hozzánk, és legalább hetente egyszer beszélgetni vele akár telefonon, akár személyesen.

Nem alszol eleget

Az elégtelen mennyiségű – azaz napi 5-6 óránál kevesebb – és rossz minőségű alvás is kockázatnövelő tényező. Ha problémáink vannak e téren, ajánlott visszaszorítani az alkoholt, elhagyni a nagy zabálásokat lefekvés előtt, csökkenteni a képernyőidőt ebben a sávban, és megteremteni az ideális körülményeket a hálószobában. Ha ez nem vezet eredményre, szakemberhez is fordulhatunk.

(forrás: HuffPost)

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Jármű

Nem hibrid, nem turbós: régi vágású sportkocsi az új Ferrari

A 12Cilindri neve nem hazudik: ez egy olyan tizenkét hengeres, szívómotoros sportautó, amiért igazán lehet imádni a márkát.

Kép
Jármű

Bruce Wayne ihlette ezeket az elektromos Pininfarinákat

Batman civilben egy dúsgazdag playboy, igaz, a filmekben általában nem ilyen autókat hajt.

Kép
Életmód

Írd le, mi bánt, és dobd a kukába – ez tényleg működik?

Egy friss japán kutatás azt mutatja, a papír fizikai mivolta tényleg segíthet az elengedésben.

Kép
Szórakozás

Ryan Goslingot lányai kérték: ezt a jelenetet ne csinálja meg

Legújabb filmje, A kaszkadőr című akcióvígjáték témájánál fogva is tele van látványos mutatványokkal.

Kép
Életmód

A kullancscsípés veszélyei és megelőzése – minden, amit tudni kell

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy a kullancscsípés veszélyes lehet. De mit jelent ez pontosan, és hogyan lehet védekezni?

Kép
Szórakozás

8 film, amiben az intim jeleneteket nem csak eljátszották, tényleg valósak voltak

Robert Pattinson egyik filmjében nem színlelte az intim jelenetet, egy interjúban elárulta, hogy valójában is megtörtént! Ezekben a filmekben a színészek tényleg szeretkeztek...

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!