Egy igen ritka, úgynevezett Flachbau Porsche 964-et épített át az RWB

rwb flatnose
Forrás: Daniel Arsham

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A japán Porsche-szobrász a 76 darab Flachbau Porschék egyikét faragta át a japán autóversenyzős mangák stílusában.

Egy new yorki művész, Daniel Arsham különleges ötlettel kereste meg Akira Nakait, a Rauh-Welt mögött álló japán Porsche-átépítőt: készítsen neki egy autót, melyet a japán utcai versenyzés és a mangák ihlettek. Mindehhez pedig alapnak egy elég ritka autót ajánlott fel, egy Porsche 964 Flachbaut, vagyis egy lapos orrú változatot.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

A Flachbau 964-esek elképesztően ritkák és értékesek, az 1989 és 1993 között gyártott 964-es széria árai amúgy is elszálltak, különösen a Club Sport RS és a Turbo változatoké. Ám amikor 1993-ban már esedékes volt a következő széria, a 993-as bemutatása, még bent állt a gyár csarnokában az utolsó 93 darab 964-es. Ahhoz, hogy ezeket el lehessen gyorsan adni, fel kellett őket dobni valami extrával - például az úgynevezett X88-as opcióval, amely 380 lóerőre húzott teljesítményt, nagyobb turbót, más vezérműtengelyeket és egy kiegészítő olajhűtőt jelentett. Ebből az utolsó 93 példányból lehetett felár nélkül laposorrú, azaz Flachbau, vagy ahogy az angolok hívják, Slantnose kivitelt rendelni, bukólámpával. A 93-ból 76-nál kérték a Flachbaut, 17 pedig hagyományos lámpával készült.

Egy ilyen Porsche gyári állapotban is rendkívül értékes, már az is hírértékű, ha valahol felbukkan egy eladó példány. Ezért is igen húzós, hogy valaki szétvágat és átépíttet egy ilyet. A Rauh Welt Begriff munkája pedig sokak szerint csak parasztvakítás, műanyag elemek igénytelen feltaknyolása - mások szerint pedig igazi művészet, de nem én fogok igazságot tenni ezügyben. A lényeg, hogy David Arsham ezzel elérte a szakmájából adódó feladatát, hiszen gondolkozunk azon, hogy ilyen felniket, szélesítéseket és szárnyakat tenni egy klasszikus Porschéra olyan-e, mint paplanszájat rajzolni a Mona Lisára, és tetkókat vésni a Laokón szoborcsoport szereplőire, vagy ez is művészet?

Az RWB-nek ez az első Flachbau Porsche-építése, a stílusa pedig Arsham szerint egy tisztelgés a legendás japán utcai versenyzők előtt (pl. Midnight Club, ahova csak azt vették fel, akinek az autója legalább 270-nel tudott menni, amit a 80-as években egyáltalán nem volt olyan könnyű megugrani) illetve olyan autós mangákat idéznek meg vele, mint a Wangan Midnight és a My Favourite Carrera.

Az RWB és a Arsham együttműködése nem csupán egy autóépítésre vonatkozott, hanem egy közös ruhakollekciót is piacra dobtak.

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Életmód

Chris Hemsworth mutatja: kőkemény edzéssel készül a Thor-test

Ahhoz, hogy skandináv viharistennek nézz ki, elég komoly munkát kell elvégezni.

Kép
Szórakozás

Borzongató a története: a rejtélyes Alaszka-háromszög

A Bermuda-háromszög bolygónk egyik legmisztikusabb területe, azonban akad egy ennél sokkal veszélyesebb vidék, az Alaszka-háromszög.

Kép
Szórakozás

Nem volt elég olasz – ezért bukott egy fontos filmet Stallone

A szerep csak egészen apró lett volna, a film viszont nagyszerű. Sylvester Stallone elmondta, miért nem került be.

Kép
Szórakozás

Vadiúj Lego-szettek jönnek a Star Wars-napra

A rajongók számára igazán jeles nap május negyedike, ezekkel a készletekkel lehet megünnepelni.

Kép
Stílus

Anyák és apák napjára is készült egy különleges Swatch

Természetesen mindkettőt az odaillő Simpson karakterrel díszítették.

Kép
Szórakozás

Film vs. valóság: a Kapj el, ha tudsz igaz története

A Frank Abignale életrajzi könyvét feldolgozó film egy magával ragadó, sodró lendületű alkotás, nagyszerű alakításokkal, azonban a valóságban a történet korántsem volt olyan színes és izgalmas, mint ahogy a vásznon bemutatták.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!