Hollywood is szereti, valaki most megvette a szellemvárost

Eagle Mountain
Forrás: El-Toro / Wikimedia Commons

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A kaliforniai Eagle Mountain egykor bányásztelepülés volt, majd elnéptelenedett. Börtönvárosként született újjá, de csak átmenetileg.

Egy titokzatos vevő nemrég 22,5 millió dollárt, vagyis 7,8 milliárd forintot fizetett ki a kaliforniai Eagle Mountain nevű szellemvárosért. Az új tulajdonos egy cég, amelyről annyit lehet tudni, hogy Ecology Mountain Holdingsnak hívják, a kaliforniai Cerritosban jegyezték be. De hogy miért is érdekes ez az egész egyáltalán? Elsősorban az egykori település története miatt.

Eagle Mountain ugyanis bányászvárosként jött létre, amikor 1948-ban Henry Kaiser és a Kaiser Steel Corporation megnyitotta itt a környék legnagyobb vasércbányáját. A kedvelt üdülőhelytől, Palm Springstől mindössze másfél órányi autóútra fekvő Eagle Mountainnek fénykorában mintegy négyezer lakosa volt, többségük természetesen a bányában dolgozott, számukra épült itt mintegy négyszáz otthon, de voltak mobilházak és lakókocsipark is.

A bányászok és családjaik kikapcsolódását koncertterem, park, uszoda, tenisz-, baseball- és bowlingpályák szolgálták, vallásgyakorlásukat nyolc templom biztosította, volt három saját iskolája a városkának, de bevásárlóközpont, panziók, kollégium és benzinkutak is rendelkezésre álltak. Tehát ha nem is egy pezsgő nagyvárosról beszélhetünk, azért egy kellően ellátott kis hely volt, a Joshua Tree Nemzeti Park szomszédságában, nagyvárosok aránylag elérhető közelségében, a mexikói határtól sem túl messze – legalábbis, ha amerikai léptékben értjük a távolságokat.

Azonban 1981-ben a bánya bezárt, nem sokkal később, 1983-ban a Kaiser Steel Corporation is megszűnt, a város pedig nem meglepő módon hanyatlásnak indult. Mivel a fő bevételi forrást, a legnagyobb munkaadót kihúzták alóluk, a lakosság elvándorolt, az utolsó üzletre 1982-ben, az ötvenes évek elejétől működő postára 1983-ban került lakat. Később próbáltak még életet lehelni Eagle Mountainbe, kevés sikerrel. Az egyik bevásárlóközpontot börtönné alakították, a létesítmény 1991-től 2003-ig működött, alacsony kockázatú fogvatartottakat őriztek benne, munkát adva azoknak, akik még kitartottak, vagy hajlandók volt visszatérni, utána azonban már ennyi sem maradt. Idővel még a síneket is felszedték, hogy újrahasznosítsák.

Noha 2015-ben az Eagle Crest Energy Company megvásárolta a bánya területével kapcsolatos jogokat, hogy megújuló energiával kapcsolatos projektbe kezdjen itt, csak a tervezésig jutottak, időközben lejártak a vonatkozó engedélyek. Ma már többnyire csupán a lakóházak és egyéb ingatlanok maradványai fogadják a látogatót, egyedül az egyik iskolaépület van használatban.

Hollywood viszont talán éppen az elhagyatottsága miatt kedveli, legutóbb például Christopher Nolan Tenetjének egyik forgatási helyszíne volt, de a Ewan McGregorral és Scarlett Johanssonnal a főszerepben 2005-ben bemutatott A sziget, vagy a Keanu Reeves-féle Constantine, a démonvadász elkészítésekor is eszébe jutott a filmeseknek. Az amerikai Top Gear stábja többször is visszatért ide.

Egyelőre rejtély, milyen tervei vannak a területtel az új tulajdonosnak. Kicsi a valószínűsége, hogy újra be lehetne népesíteni a szellemvárost, de valamilyen turisztikai látványosságot vagy ipari befektetést azért el lehet képzelni még arrafelé.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Kép
Életmód

ADHD: a láthatatlan betegség 6 jele, amit a munkában vehetsz észre

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavart sokszor csak felnőttkorban diagnosztizálják, pedig fontos, hogy megtanuljunk együtt élni vele.

Kép
Életmód

Ezt árulja el rólad a kézfogásod!

A kézfogás az egyik legkifejezőbb kommunikációs eszköz, épp ezért sokat elárul rólunk, jellemünkről, másokhoz fűződő viszonyunkról, és nem utolsósorban az első benyomást is nagy mértékben befolyásolja.

Kép
Tech

Régi videójátékok uralták 2023-at – hol vannak a friss címek?

A GTA V-tel és a Fortinte-tal is többet játszottak a gamerek, mint a legfrissebb játékokkal.

Kép
Szórakozás

Kirakta saját festményét a múzeumban – aztán őt is kirakták

A müncheni Pinakothek der Moderne egyik alkalmazottja úgy érezte, elég jó az alkotás ahhoz, hogy mások is láthassák.

Kép
Otthon

Lambéria: adjunk új esélyt neki!

A nyolcvanas években szinte nem volt olyan otthon, ahol ne lett volna lambéria. A folyosók és a tetőterek kedvelt dekoreleme volt a keskeny falécekből álló, általában sötétbarnára festett védőburkolat. Az idő ugyan eljárt felettük, de sokszor költséghatékonyabb a felújításuk, mint ha leszednénk, és az alatta lévő falat tennénk rendbe.

Kép
Szórakozás

A szteroidokat okolja a rákkal küzdő Dolph Lundgren

Az akciósztár azt mondja, talán hibát követett el fiatalon, és emiatt alakulhatott ki nála a daganatos betegség.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!