10+1 ok, amiért imádjuk és utáljuk Ibrahimovićot

Ibrahimovic bejelenti visszavonulását
Forrás: Piero Cruciatti / Anadolu Agency / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

41 évesen bejelentette visszavonulását Zlatan Ibrahimović. A délszláv felmenőkkel rendelkező svéd klasszis érzelmes búcsút vett az AC Milan szurkolóitól, egyben rajongóitól a világ körül.

Kevés megosztóbb futballistával találkozhattunk a legmagasabb szinten, mint Zlatan Ibrahimović. A bosnyák és horvát felmenőkkel rendelkező, de 1981-ben a svédországi Malmőben született Ibra nemcsak zseniális játékos, hanem nyilatkozataival, mindenféle szerénységet nélkülöző megnyilvánulásaival is rendre bekerült a sporthírekbe. Nehéz eldönteni, mekkora részben adja ilyenkor önmagát, és mennyi ebben az egészben a jól kitalált, szándékosan polgárpukkasztóra formált szerep, mindenesetre egészséges önbizalomnak soha nem volt híján, mögötte pedig mindig volt teljesítmény is.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Pályafutását szülővárosában, Malmőben kezdte, majd a holland Ajaxhoz igazolt, ahol már vastagon megmutatkozott tehetsége. Onnan nagyon jó érzékkel vitte el a Juventus, az olasz rekordbajnoknál elképesztő magasságokba juthatott volna, ám jött a Calciopoli balhé, ekkor pedig az ősi rivális Internazionaléhoz szerződött, amivel aligha tette boldoggá a Juve-szurkolókat. Kipróbálta magát a Barcelonában, aztán Olaszországba visszatérve az AC Milan is megvolt neki. Játszott a PSG-ben, a Manchester Unitedben, egy amerikai kitérőt is beiktatott az LA Galaxynél, és bizonyította, hogy a tengerentúlról is van visszaút az európai csúcsfutballba, amikor újra a Milan mezét húzta fel. Érdemes megnézni a statisztikáit, mindenhol jöttek a gólok, és a komolyabb sérülésekből is hihetetlen akaraterővel jött vissza, még így, 40 körül is. A válogatottban 122 találkozón lépett pályára, 62 gólt rúgott, négy Európa- és két világbajnokságon volt ott.

Ibrahimovic és Zambrotta
forrás: Getty Images Europe
Ibra az Inter kék-fekete mezében, itt éppen a milanos Gianluca Zambrottával harcol meg a labdáért. Korábban a Juventusban csapattársak voltak

Vasárnap este, az AC Milan utolsó idei bajnokija előtt bejelentette visszavonulását, a szurkolók szeretetétől pedig tőle szokatlan módon még el is érzékenyült. Mi most összeszedtünk tíz olyan momentumot, amitől Zlatan igazán az, aki, és amiért a fél világ imádja, a másik fele utálja.

1. AZ a gól az Ajax színeiben

Kétségkívül az első igazán híres találatai közül való a 2004-ben a NAC Breda ellen lőtt szólógól. A komplett védelemből bohócot csinált, majd higgadtan a kapuba gurított, még az operatőr is elmozdult a lövőcselekre. Két nappal később igazolt a Juventushoz. Ja, amúgy ez az Ajax elég jó nevekből állt, Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder vagy éppen Nigel de Jong is szép karriert futott be.

2. Egyes szám harmadik személy

Ibrahimović a legtöbbször nem egyes szám első személyben, hanem E/3-ban beszél magáról, mondatainak alanya nem „én”, hanem Zlatan. Így tett akkor is, amikor Arséne Wengert utasította vissza. A francia edző az Arsenalhoz hívta próbajátékra még tizenéves korában, állítólag azt felelte: Zlatan nem jár próbajátékra.

3. Az a nagy szerénység

„Nincs szükségem trófeákra ahhoz, hogy tudjam, én vagyok a legjobb” – nemcsak ez az egy idézet testesíti meg legendás szerénységét, de azért igen beszédes. Amikor pedig a svéd válogatott a portugálok ellen elbukta a vébére jutást, úgy fogalmazott, egy Zlatan nélküli világbajnokság nem méltó arra, hogy megnézze. Amikor a norvég John Carew kifejtette, hogy Zlatan cselei és trükkjei haszontalanok, azt felelte: „Amit Carew tud a labdával, én megcsinálom egy naranccsal.”

4. Miért nem jött be a Barca-üzlet?

„Ha megveszel engem, egy Ferrarit veszel. A Ferrariba pedig prémium benzint kell tankolnod, kimenni az autópályára, és nyomni a gázt. Guardiola gázolajat tankolt, és vidéken autózott” – velős véleménye arról, miért csak egy nem túl fényes szezont töltött az FC Barcelonánál.

Ibra a válogatottban
forrás: Jamie McDonald / Getty Images
A svéd válogatott legeredményesebb játékosa

5. Beárazta a francia bajnokságot

Amikor A Paris Saint-Germainhez igazolt 2012-ben, azt mondta, lehet, hogy ő nem ismer sok játékost a ligából, de az ottaniak biztosan ismerik őt. Amikor távozott, megfejelte annyival: „királyként érkeztem, legendaként távozom.”

6. Ő írta a híreket

2018-ban úgy döntött, kipróbálja magát az Egyesült Államokban. Amikor aláírt a Los Angeles Galaxyhez, vett egy egész oldalas hirdetést a Los Angeles Times című lapban. Ennyi állt azon az oldalon: „Kedves Los Angeles! Szívesen.”

7. Nem volt válogatós

Persze nem ő az egyetlen, aki megfordult a három legsikeresebb olasz klubban, de azért nem is voltak olyan sokan. Rajta kívül például Roberto Baggio, Andrea Pirlo, Edgar Davids, Christian Vieri, sőt az Inter legendája, Giuseppe Meazza is magára öltötte mind a Juventus, mind az Internazionale, mind pedig az AC Milan dresszét.

8. Puskás-díj

Látványos, sokszor akrobatikus gólokból nincs hiány Ibra pályafutásában. 2013-ban a Puskás-díjat is elnyerte, méghozzá ezzel a világ végéről eleresztett ollózással, amivel Anglia kapuját vette be:

9. Zlatan és a női foci

Igencsak felkavarta a közvéleményt, hogy korábbi csapattársa, Anders Svensson Volvót kapott, amikor válogatottsági csúcstartó lett, miközben a női rekorder, Therese Sjögran nem részesült ilyen ajándékban. Ibrahimović azzal hívta ki maga ellen a fél világot, hogy azt találta mondani: Svensson teljesítményét degradálta volna, ha Sjögran is ugyanazt kapja. Ehelyett egy biciklit kéne kapnia, Zlatan autogramjával.

10. Mert megteheti

Nem volt ritka, hogy balhéba keveredett, akár saját csapattársaival is. Még a Malmőben lefejelte egy csapattársát, amiért a srác – amúgy rendőr – apja petícióval akarta kirúgatni. Később egy svéd-holland barátságos meccs után Rafael van der Vaart vádolta azzal, hogy szándékosan okozott neki sérülést, mire úgy reagált: ha úgy akarta volna, eltöri mindkét lábát. A Milanban az amerikai Oguchi Onyewuval is ölre ment, Antonio Cassanót pedig egyszer interjú közben rúgta fejbe.

+1. Egy igazi zseni

Karrierje során – ha pontosak a statisztikák – 866 meccsen 511 gólt szerzett. Volt holland, olasz, spanyol és francia bajnok, Európa-liga-győztes, több országban kupagyőztes, egyéni eredményei közt gólkirályi címeket találunk, Svédország válogatottjának gólcsúcstartója, és még sorolhatnánk. Helyette inkább itt egy videó, ami jól mutatja, mennyire lehetett élvezni a játékát, és hogy sokunknak miért fog hiányozni.

Nem véletlen, hogy a Milan-szurkolók úgy köszöntek el tőle: God Bye!

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Kép
Szórakozás

Keanu Reeves egy közülünk – ezek a sztorik bizonyítják

Az egyik legszerényebb, legközvetlenebb hollywoodi sztár, aki nem menekül el rajongói elől.

Kép
Stílus
Kép
Tech

Te játszottál velük? 5 legendás stratégiai játék a 90-es évekből

A stratégiai játékok aranykorának vitán felül a 90-es éveket tekintjük, ez az időszak számos felejthetetlen alkotással ajándékozott meg minket. Mutatjuk a kedvenceket.

Kép
Életmód

Így hatnak rád a különböző zenei műfajok

Kutatások sora bizonyítja a zenehallgatás jótékony hatásait, de egyáltalán nem mindegy, mit is hallgatunk!

Kép
Jármű

Ez a görög taxis 4,6 milliót tekert egyetlen Mercedesbe

Grigoriosz Szahinidisz teljesítménye egészen figyelemre méltó, de a világcsúcstól így is elmarad.

Kép
Szórakozás

Voltak rajongók, akik még a stúdiót is beperelték! 10 színész, akit utólag teljesen kivágtak egy filmből

Még az A-listás színészek karrierjében is akadnak olyan filmek, ahol a rendezők végül pont az ő távozásuk mellett döntenek.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!