38 év után dőlt meg a diszkoszvetés világrekordja

Mykolas Alekna dobás közben
Forrás: Patrick Smith/Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

Az eddigi csúcs 1986 óta volt érinthetetlen, most nem is akárki múlta felül: Mykolas Aleknának édesapja is ebben a sportágban remekelt.

Egészen lenyűgöző, 74,35 méteres dobással nyerte meg a férfi diszkoszvetők viadalát a litván Mykolas Alekna az egyesült államokbeli Ramonában megrendezett Oklahoma Throw Series World Invitational meghívásos versenyen. Ez pedig nemcsak az aranyéremre volt elég számára: megdöntötte a sportág 1986 óta fennálló világrekordját is, amelyet 74,08 méterrel tartott a keletnémet Jürgen Schult. Alekna tehát huszonhét centiméterrel dobta túl az eddigi csúcsot.

A 21 esztendős atléta eddigi eredménysora is egészen figyelemre méltó, mert már Európa-bajnoknak, valamint világbajnoki ezüst- és bronzérmesnek mondhatja magát, az utánpótlás korosztályban elért sikerekről nem is beszélve. Tavaly, a budapesti atlétikai vébén harmadik helyen zárt. Ramonába már eleve a világ idei legjobbjával érkezett, de ez a 71,39 méter azért még messze volt a világcsúcstól, noha már ott volt minden idők tíz legjobbja között. A mostani rekorddobás után azt mondta, nehéz elhinnie, mit ért el. Amikor látta a próbálkozásokat, érezte, hogy ez a nap lehet az, amikor megtörténik, végül így is lett. Ráadásul elsőre még nagyobbnak, 74,41 méteresnek mérték a kísérletét, később viszont újramérték, és a 74,35-öt hitelesítették.

A 2002. szeptember 28-án született fiatal három éve költözött az Egyesült Államokba, hogy ott edzhessen és fejlődhessen, és húszévesen ő lett minden idők legfiatalabbja, aki 70 méter fölé jutott ebben a számban. Náluk minden bizonnyal családi ügy a diszkoszvetés, mivel édesapja, Virgilijus Alekna kétszeres olimpiai bajnok – 2000-ben Sydney-ben, majd 2004-ben Athénban is nyert. Mint számunkra emlékezetes, utóbbi játékokon eredetileg Fazekas Róbert végzett az élen, de doppingvétség miatt kizárták, miután nem adott elegendő mintát, majd elhagyta a helyszínt. Így végül egy másik magyar, Kővágó Zoltán lett ezüstérmes Alekna mögött.

Érdekesség, hogy 2004-es dobásával máig Virgilijus tartja az olimpiai rekordot, ami 69,89 méter. Tehát ha fiának összejön a 70 méteres eredmény idén Párizsban – ahol talán mondani sem kell, immár a legnagyobb esélyesek közé tartozik –, akkor ebben is felülmúlja öregét. A fater egyéni legjobbja amúgy 73,88 méter, amivel az örökranglista harmadik helyén áll.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

24 színész a Harry Potter-filmekből, akik már nincsenek közöttünk

Kereken húsz évig forgatták a filmeket, sajnos a szereplők közül sokan nem láthatták már a történet végét a vásznon.

Kép
Szórakozás

8 zenekar, amelyek rekordot döntöttek koncertjeik hangerejével

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülő eseményeken voltak, akik rosszul lettek a zajtól.

Kép
Szórakozás

10 tipikus figura, aki tönkreteheti a moziélményt

Ha a felsoroltakból 5 pont igaz rád, inkább várd meg, míg a film megérkezik valamelyik streamingszolgáltatóra!

Kép
Szórakozás

Az megvan, hogy a kacsacsőrű emlős mérgére nincs ellenszer?

Nem tűnik veszélyesnek, pedig tud meglepetést okozni!

Kép
Tech

Heti AKCIÓ: 4 eletronikai eszköz, amihez most szuperkedvezményesen juthatsz hozzá

A tavaszi megújulás-hullámba még akár az is beleférhet, hogy meglepd magad egy új elektronikai kütyüvel.

Kép
Otthon

A zöld fű titka: gyepszellőztetés okosan

A gyepszellőztetés segít abban, hogy a gyep és az alatta lévő talaj levegőzni tudjon. Ennek eredményeként szebb, sűrűbb, zöldebb és egészségesebb lesz a fű, ráadásul gyorsabban is nő. Cikkünkben összefoglaljuk a gyepszellőztetés lényegét és lehetséges módjait a minden eddiginél gyönyörűbb kertért.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!