Szoboszlai Dominik is a világ legdrágább játékosai között

Szoboszlai Dominik a Bayern elleni meccsen
Forrás: Alex Grimm / Getty Images

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A Sporttudományok Nemzetközi Központja 73,8 millió euróra értékelte a magyar válogatott csapatkapitányát, aki ezzel többek közt Randal Kolo Muanit, Christopher Nkunkut és Jack Grealish-t is megelőzi.

Nagyon jó szezont zárt az RB Leipzig magyar játékosa, a válogatott csapatkapitányi karszalagját Szalai Ádámtól megöröklő Szoboszlai Dominik. A 22 éves futballista 46 meccset játszott a szezonban, tíz gólt szerzett és tizenhárom gólpasszt osztott ki. A Német Kupa döntőjében is betalált, és a Bajnokok Ligájában is szerepelt nyolc találkozón. Kifejezetten jót tett neki az edzőváltás, Domenico Tedesco távozása után Marco Rose alapemberként számol vele Lipcsében.

Eddig sem volt kérdéses, hogy az átigazolási piacon nagyot kaszálhat rajta az RB Leipzig, ha érkezik olyan ajánlat, ami Szoboszlai érdeklődését is felkelti. Arra viszont talán kevésbé lehetett számítani, hogy a svájci székhelyű CIES, azaz a Sporttudományok Nemzetközi Központja hogyan határozza meg a magyar klasszis értékét. A szervezet friss listáján az ötvenedik helyen találjuk, neve mellett egy 73,8 millió eurós árcédulával – ez csupán százezerrel marad el a Manchester United angol válogatott támadójának, Marcus Rashfordnak az értékétől.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!
Szoboszlai ünnepli Izland elleni gólját
forrás: Szirtesi László / UEFA / Getty Images
Szoboszlai Dominik nemcsak Lipcsében, a magyar válogatottban is meghatározó játékos. A képen az Izland ellen szerzett győztes gólját ünnepli, amellyel lényegében kilőtte Magyarországot a 2020-as Európa-bajnokságra. Azóta már csapatkapitány

Szoboszlai olyan kiválóságokat előz meg ezzel, mint csapattársa, az ősztől már minden számítás szerint a Chelsea-t erősítő Christopher Nkunku (70,1 millió euró), vagy a Bayern München egyik fő kiszemeltje, a frankfurti Randal Kolo Muani (71,3 millió euró). Nem kis név még a Dominik mögötti mezőnyből a teljesség igénye nélkül Jack Grealish, Matthijs de Ligt, Raheem Sterling vagy Harry Kane.

Az élen Erling Haalandot találjuk 245,1 millió eurós értékkel. A norvég csatár a Premier League-et és az FA-kupát már megnyerte a Manchester Cityvel, hétvégén pedig a Bajnokok Ligája döntőjében lép pályára az Inter ellen. Mögötte jócskán lemaradva, 196,3 millió euróval a Real Madrid brazilja, Vinícius Junior, a harmadik az arsenalos Bukayo Saka (195,8 millió). Csak összehasonlításképpen: az eddig legnagyobb összeg, amit labdarúgóért kifizettek, 222 millió euró – Neymar ért ennyit a Paris Saint-Germainnek, és ugyancsak a PSG csengetett ki 180 milliót Kylian Mbappéért. Utóbbit most 163,2 millióra értékelte a CIES, előbbi nem került fel a rangsorba. Kapusok közül az angol Aaron Ramsdale éri a legtöbbet (78,6 millió), mögötte az olaszok Európa-bajnoka, Gianluigi Donnarumma zárt (75,3 millió).

A listában szereplő értékek egyébként egy összetett statisztikai modellen alapulnak, a játékosok teljesítménye mellett többek közt korukat, a szerződésükből hátralévő időt, valamint az adott klubok és bajnokságok korábbi átigazolásait is figyelembe véve. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy egy esetleges átigazolás esetén valóban ennyiért vált majd klubot az érintett sportoló, és az esetenként megállapodásba foglalt fix kivásárlási árakkal sem kalkulálnak. A kérdésben többnyire irányadónak tekintett német Transfermarkt például 40 millió euróra becsüli Szoboszlai Dominik értékét, vele kapcsolatban leginkább az angol Newcastle United érdeklődéséről hallani. Ez a portál Haaland árát is sokkal kevesebbre, 170 millió euróra teszi, rangsorukban Kylian Mbappé az első 180 millióval.

A CIES listáját itt lehet böngészni.

(Borítókép: Szoboszlai Dominik ünnepli gólját a Bayern München ellen idegenben megnyert találkozón. Fotó: Alex Grimm / Getty Images)

Videók

Promóció

Defender élmények autentikus környezetben

Promóció

Elegancia és tartósság: a sokoldalú férfi kabátok a tavaszi szezonban

Kép
Szórakozás

Döntött az Ukrán Labdarúgó-szövetség: hazugságvizsgálónak vetik alá a bírókat!

Andrij Sevcsenko, az AC Milan korábbi aranylabdás játékosa idén január óta tölti be az Ukrán Labdarúgó-szövetség elnöki tisztjét. Céljai között szerepel az ország bajnokságának teljes megreformálása, a korrupció és visszaélések megelőzése, így egyik első rendelkezése a bírók poligráfos vizsgálatának bevezetése lett.

Kép
Jármű

28 emlékezetes autós film, amit látnod kell

Az autó egy filmben lehet főszereplő vagy kulcsfontosságú kellék – egy biztos: sokszor tesz emlékezetessé egy-egy jelenetet.

Kép
Szórakozás

Nem bűnbak: milyen szezont fut Szoboszlai Liverpoolban?

A magyar válogatott csapatkapitánya hihetetlenül erősen kezdett új csapatában, de az utóbbi időben többször is céltáblává vált.

Kép
Szórakozás

38 év után dőlt meg a diszkoszvetés világrekordja

Az eddigi csúcs 1986 óta volt érinthetetlen, most nem is akárki múlta felül: Mykolas Aleknának édesapja is ebben a sportágban remekelt.

Kép
Életmód

Drogkeresőként megbukott – kiváló mentőkutya lett

Roger, a nyolcéves labrador legutóbb a tajvani földrengés túlélőinek felkutatásán dolgozott.

Kép
Életmód

90 kilót dobott le John Goodman – ez a titka

A színész elhatározta, hogy minőségibb életet akar élni, és kitartóan halad is ezen az úton.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!