Nem bűnbak: milyen szezont fut Szoboszlai Liverpoolban?

Fiatal Pool-szurkoló Szoboszlai-képpel
Forrás: Peter Byrne/PA Images via Getty Images

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!
Facebook
Twitter
Pinterest

A magyar válogatott csapatkapitánya hihetetlenül erősen kezdett új csapatában, de az utóbbi időben többször is céltáblává vált.

„A szurkoló mindent tud, nem hülye, legbelül tudja a reális esélyeket, csak éppen ettől eltekint. Szurkolónak lenni költői létet jelent” - Esterházy Péter.

Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!

Követem!

Ez az Esterházy-idézet tökéletesen lefesti a szurkolók gondolkodásmódját, ami gyakran ennek a gyönyörű játéknak a népmesei történeteiből táplálkozik. Oly sokszor fordult már elő, hogy a kicsi legyőzi a nagyot, egy kis borsot tör az óriás orra alá. Vagy hogy valaki alulról indulva jut föl a csúcsra. Kicsit ilyen Szoboszlai Dominik története is, aki egy átlagos székesfehérvári panellakásban édesapjával együtt eldöntötte, hogy futballistaként a legjobbak közé dolgozza magát. Meg is tette, ma pedig már az egyik legsikeresebb angol sztárcsapat, a Liverpool alapembere.

Az átigazolásáról Esterházy Mátyással beszélgettünk tavaly:

Akkoriban sokfélét lehetett hallani erről a transzferről, akadtak olyan külföldi szurkolók, akik Dominik nevét sem ismerték azelőtt, itthon pedig a nagy lelkesedés mellett is voltak azért olyan hangok, akik azt emlegették: oda úgyis lassú lesz, gyönge lesz, kispadozni fog, úgysem játszik majd. Hogy emögött irigység vagy szimpla rosszindulat, afféle „dögöljön meg a másik tehene is” mentalitás állt, nem könnyű megmondani. De értelme sincs ezekkel foglalkozni.

Szoboszlai Dominik
forrás: Richard Sellers/Sportsphoto/Allstar via Getty Images
Szoboszlai Dominik jókedvűen melegít egy Európa-liga meccs előtt

Szoboszlai Dominik villámgyorsan rájuk cáfolt. Jürgen Klopp az első pillanattól a kezdőcsapat tagjaként számolt vele, ő pedig élt a bizalommal, rá is szolgált. Folyamatos jó teljesítményei nyomán a Pool-fanatikusok hamar megszerették, egyesek már az új Steven Gerrardot látták benne. Gólokat lőtt, gólpasszokat adott, kemény mezőnymunkát végzett. Aztán év elején jött egy sérülés, amiből erősen, gólpasszal, majd góllal jött vissza, de újra kiesett.

És ekkor, újabb visszatérése után változott meg valami a szurkolóknál is

Noha Dominik azóta is ugyanazt a megalkuvást nem tűrő mezőnymunkát pakolja bele minden meccsbe, a drukkerek elkezdték egy-egy gyengébb csapatteljesítmény után megtalálni: nem olyan, mint a sérülése előtt, játsszon helyette Curtis Jones, satöbbi. A dolog az Atalanta elleni Európa-liga odavágó után csúcsosodott ki – az olaszok harmadik góljánál valóban ő volt, aki eladta a labdát kritikus helyzetben, de eleve egy padlón lévő csapatba szállt be csereként.

Szoboszlai a Manchester United ellen
forrás: John Powell/Liverpool FC via Getty Images
A Manchester United elleni derbin közel járt a gólhoz

Jegyezzük meg gyorsan, nem Szoboszlai az első játékos, akit a szurkolók egy időre kipécéztek maguknak. A szezon elején éppen azt az Alexis Mac Allistert mondták gyengébbnek, akiért most megőrülnek, az elvétve lehetőséghez jutó Ryan Gravenberchet szinte visszaküldenék oda, ahonnan jött, és míg nemrég még a japán Endo Vatarut istenítették, most már nála is elővették a régi nótát, miszerint nem üti meg a szintet. És akkor Darwin Núñezről még nem is szóltunk, őt a kihagyott helyzetek tömkelege miatt vették elő, miközben azért így sem termel rosszul, sőt előkészítésben is jeleskedik. Gyorsan tegyük hozzá: az egységnyi kommentelő messze nem egyenlő azzal, aki hétről hétre kiordítja a torkát a stadionban, és akkor is tapsol, amikor az nem az elismerés jele, hanem azt mutatja: „fel a fejjel!”

És akkor itt jön be a képbe újra a fenti Esterházy-gondolat

A reálisan gondolkodó szurkolók ugyanis a szezon elején vélhetően a Bajnokok Ligája-indulást érő helyezést tűzték ki elvárásként a csapattal szemben, de evés közben jön meg az étvágy, és azon a ponton, amikor a gárda vezette a bajnokságot, állt még az FA-kupában, a Ligakupában és az Európa-ligában is, jó eséllyel már mindenki a tökéletes szezonban reménykedett. A srácok pedig meg is tettek ezért mindent, a megannyi sérülés ellenére behúzták a Ligakupát, ám végül kiestek az FA-kupából. Az Atalanta ellen az európai színtéren ma este kisebb csodára lenne szükség, hogy idegenben 0–3-as összesítésről mentsék meg a párharcot. A hétvégi, Crystal Palace elleni vereség pedig lépéshátrányba sodorta őket a Premier League-ben, immár a legtöbb szakértő a Manchester Cityt várja befutónak.

Szoboszlai a Ligakupával
forrás: Andrew Powell / Liverpool FC / Getty Images
Az első szezonjában megvan az első liverpooli trófeája is

De mi is a realitás?

Jürgen Kloppnak nagyot kellett építkeznie, hiszen a tavalyi szezon végeztével olyan futballisták hagyták el a csapatot, mint Jordan Henderson, Fabinho, Roberto Firmino, de említhetjük James Milnert is. Tulajdonképpen egy teljesen új középpályát kellett összeraknia. És bár természetesen minden csapatrész nagyon fontos, a középpálya már csak azért is kritikus, mert ha az nem működik elég jól, akkor átjáróházként engedi a védelemre az ellenfél támadásait, miközben nem járul hozzá eléggé az építkezéshez, a támadók kiszolgálásához.

Márpedig Klopp ügyesen oldotta meg a dolgot, ebben az esetben egyáltalán nem lehet ilyesmiről beszélni. A lőtt gólokban való szerepet tekintve a mostani középpálya toronymagasan felülmúlja a tavalyit. És azt se feledjük, hogy az előző idényben nem sikerült kivívni a BL-indulás jogát. Ezúttal ez még csak nem is kérdéses, sőt továbbra is esélyesek a bajnoki aranyra, minden bizonnyal az utolsó pillanatokig küzdeni fognak érte. Arról is megoszlanak a vélemények, mennyire volt szerencsés, hogy Jürgen Klopp éppen idény közben jelentette be, hogy a szezon végén távozik – azoknak is lehet igaza, akik szerint ez most éppen plusz terhet jelent, mert játékosai szeretnék szépen búcsúztatni.

Szoboszlai és Klopp
forrás: Matt McNulty / Getty Images
Klopp-pal szemmel láthatóan jó a kapcsolata, de ezt sem adták ingyen, ki kellett vívni

Mit tesz hozzá mindehhez Szoboszlai?

A nagyszerű kezdés után nyilván magasra került a léc, az elvárások igen komolyak lettek Dominikkal szemben. Nem véletlen, hogy a legtöbbet foglalkoztatott liverpooliak közt találjuk, e sorok írásakor már kétezernél is több játékperc van a lábaiban, kizárólag a Premier League-et vizsgálva. Csak a csapatkapitány Virgil van Dijk, továbbá Alexis Mac Allister, Mohamed Szaláh és Luis Díaz szerepelt nála többet. Meggyőződésem, hogy az utóbbi időben sem az ő produkciója esett vissza, hanem a csapat szürkült valamelyest.

Dominiknak hét gólja és négy gólpassza van a teljes szezonban, minden sorozatot figyelembe véve. Ez annak tükrében még jobban hangzik, hogy a korábban Lipcsében megszokottnál messzebb játszik az ellenfél kapujától, jellemzően tízes helyett nyolcasként számít rá Klopp, de azért arra is volt példa, hogy Mac Allisterrel együtt már-már a hatos, azaz a védekező középpályás helyén tűntek fel. Mondhatnánk a szerepkörét kvázi box-to-boxnak is, vagyis a két tizenhatos közt gyakorlatilag mindent be kell játszania. Kulcsszerepe van a német menedzser gegenpressingjében, legalább annyi és olyan fontos munkát végez labda nélkül, mint labdával. Vagyis amit csinál, talán nem mindig látványos, de amikor nincs ott, azonnal észrevehető.

A mértékadó statisztikai portálok adatai szerint meglehetősen jók az osztályzatai

A Whoscored a teljes eddigi szezonját 7,16-ra, a Premier League-teljesítményét 6,96-ra, a Sofascore pedig a PL-produkcióját 7,23-ra értékelte – ez mindkettő top tízes a teljes keretet tekintve, ha pedig játékperc alapján súlyoznánk, még feljebb kerülne. Sőt, a Sofascore-nál a teljes angol élvonal 36. legjobbja, ami nem kis dolog. Nyilván az Atalanta ellen kapta a legrosszabb pontszámokat, de például a Crystal Palace ellen még csereként is a Pool legjobbjai közé sorolták. Az is látszik, hogy a padról beszállva is képes lendületet adni, és olyan kulcspasszai vannak, hogy ha a csatárok pontosabbak lennének, bizony nem négy gólpassz szerepelne a neve mellett. Ahogyan azt is kiszúrták már sokan, hogy bár sokszor ér oda jó pozícióban a kapu elé, egyes társak inkább még egy cselt vagy rosszabb helyzetből leadott lövést választanak a passz helyett.

Mindezt úgy kell értékelni, hogy ez Szoboszlai Dominik első éve a Liverpool játékosaként, sőt egyúttal a Premier League-ben is. De a teljesítménye nemcsak ehhez képest, hanem úgy egyébként is nagyon rendben van. Fejlődni persze mindig van hova, és ahogy a vele vagy a menedzserével készített interjúnkból is kiderült, erre folyamatosan törekszik is. A szakértőknek abban igazuk lehet, hogy adott esetben egy kicsit nagyobb lövőkedvvel, több próbálkozással és bátrabb cselekkel lehetne még operálni, de az is igaz, hogy a lelátóról vagy a tévé elől nem tudjuk, pontosan milyen utasításokkal küldi pályára őt Jürgen Klopp. Bízunk benne, hogy a hátralévő mérkőzéseken is sok lehetőséget kap, és eredményes szezon után érkezik meg a válogatottal az Európa-bajnokságra. Ősztől pedig a Klopp helyére érkező új főnöknél kell újra bizonyítania.

Videók

Tech

A legizgalmasabb meccs is tűéles képen az igazi

Kép
Szórakozás

24 színész a Harry Potter-filmekből, akik már nincsenek közöttünk

Kereken húsz évig forgatták a filmeket, sajnos a szereplők közül sokan nem láthatták már a történet végét a vásznon.

Kép
Szórakozás

8 zenekar, amelyek rekordot döntöttek koncertjeik hangerejével

A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerülő eseményeken voltak, akik rosszul lettek a zajtól.

Kép
Szórakozás

10 tipikus figura, aki tönkreteheti a moziélményt

Ha a felsoroltakból 5 pont igaz rád, inkább várd meg, míg a film megérkezik valamelyik streamingszolgáltatóra!

Kép
Szórakozás

Az megvan, hogy a kacsacsőrű emlős mérgére nincs ellenszer?

Nem tűnik veszélyesnek, pedig tud meglepetést okozni!

Kép
Tech

Heti AKCIÓ: 4 eletronikai eszköz, amihez most szuperkedvezményesen juthatsz hozzá

A tavaszi megújulás-hullámba még akár az is beleférhet, hogy meglepd magad egy új elektronikai kütyüvel.

Kép
Otthon

A zöld fű titka: gyepszellőztetés okosan

A gyepszellőztetés segít abban, hogy a gyep és az alatta lévő talaj levegőzni tudjon. Ennek eredményeként szebb, sűrűbb, zöldebb és egészségesebb lesz a fű, ráadásul gyorsabban is nő. Cikkünkben összefoglaljuk a gyepszellőztetés lényegét és lehetséges módjait a minden eddiginél gyönyörűbb kertért.

Szeretnél képben lenni?

Iratkozz fel hírlevelünkre!

A feliratkozásod hibába ütközött, kérjük, próbáld újra!
Köszönjük, sikeres feliratkozás!