Tech
Így főzd tökéletesre a tojást!
Mindenki másképp szereti: teljesen lágyan, vagy folyós sárgájával, esetleg jó keményen? Így érdemes megfőzni.
Húsvétkor a legtöbb családnál kerül az asztalra valamilyen tojás – jellemzően főtt. Az viszont, hogy pontosan milyen, többnyire ízlés kérdése, mert ahogyan a tükörtojásnál vagy a rántottánál, úgy a főtt tojásnál is nagyon sokféle állagot lehet elérni, és természetesen mindenki másképpen szereti. Most abban próbálunk segíteni, hogy az állag valóban csak az ízlésünktől függjön, ne a szerencsétől.
Először is nagyon fontos, hogy milyen hőmérsékletű tojással dolgozunk. Nagyon sokan hűtőben tartják, mások szerint nem muszáj betenni – ez gyakori vitatéma. Ez persze függ attól is, hogy mosott, fertőtlenített tojást vásárolunk vagy sem, de a legegyszerűbb azt a gyakorlatot követni, hogy a boltban hűtőből kivett tojást otthon is hűtsük, ami pedig addig sem volt hűtve, azt otthon sem muszáj. A főzést legjobb szobahőmérsékletűvel kezdeni, mert a túl hideg héja szétrepedhet. Ha a hűtőből vesszük ki, segíthetünk annyival, hogy langyos, kézmeleg vízben megmossuk.
A bő, forrásban lévő vízbe csipetnyi sót és egy kevés ecetet is érdemes tenni – utóbbi elvileg a pucolást is megkönnyíti majd. Amikor lobog a víz, akkor óvatosan kézzel, vagy esetleg kanállal is beleengedhetjük a tojásokat. És ekkor jön a lényeg: hogy meddig kell a vízben hagyni?
Na, ez az, ami az időtől függ. Négy perc körül még szó szerint lágy tojást kapunk, aminek a megpucolásával nem is érdemes próbálkozni, fogyaszthatjuk pohárba állítva, közvetlenül a héjából kikanalazva, esetleg csíkokra vágott kenyérrel mártogatva, de kikaparhatjuk tányérra is. Hét perc körül érjük el azt az állagot, amikor a fehérje már megszilárdult, a sárgája pedig krémes, részben folyós. Ha kemény tojást akarunk, főzzük kereken tíz percig, addigra teljesen átfő. De tizenkettőnél tovább már nem ajánlott – kábé ekkor lesz szürkés-zöldes a sárgája kívülről.
És ha már kivettük a vízből, még egy nagyon fontos lépés: rögtön tegyük hideg, akár jéghideg vízbe. Ha ezt kihagyjuk, és arra várunk, hogy magától kihűljön annyira, hogy már kézzel meg tudjuk fogni a pucoláshoz, akkor bizony nem a várt állagot kapjuk. Ugyanis miközben hűl, még tovább fő a tojás, tehát a jó krémesből mégiscsak kemény végeredmény sül ki. Izé, fő ki.
Ne maradj le cikkeinkről, like-olj minket a Facebookon is!
Követem!Csodásan elegáns kronográf az idei Concorso d’Eleganzára
Az A. Lange & Söhne pazar órával készült a világ talán leghíresebb és legpatinásabb autó-szépségversenyére.
Két másodpercen belül gyorsul százra az MG prototípusa
Az EXE181-et egy 65 évvel ezelőtti kísérleti autó inspirálta – az sem volt éppen lassú.
Szívmelengető az ok, amiért Tom Felton nem nézi a Harry Pottert
Nem arról van szó, hogy már a forgatás alatt meggyűlölte volna ezeket a filmeket. Épp ellenkezőleg.
Autórevizor: Így vernek át, ha autót rendelsz
Csütörtökön napközben megcsörrent a telefonom. Aznap kb. a harmincadik hívás volt, és még nem volt dél. Hullafáradt voltam, hajtós volt a hét. Vidékről hívott egy hölgy, pénteken mennének megnézni/átvenni Budapestre egy korábban megrendelt autót. És az utolsó előtti pillanatokban úgy gondolták, jó ötlet lenne átvizsgáltatni. Mint az alábbiakból kiderül, életük egyik legjobb döntését hozták.
4 alvástípus: te melyikbe tartozol?
Egy friss kutatás segít besorolni magunkat a megfelelő kategóriába, és megmondja, mit jelent ez az egészségünkre nézve.
Schwarzenegger: „A rivalizálás Stallonéval előre vitt”
A testépítőből lett színész egy friss interjúban ismerte el, sokat köszönhet kollégájának.